Plåtslöjd från i somras

Hemslöjdens förlag gav i våras ut boken Plåtslöjd som jag köpte. Jag har sedan dess slöjdat några föremål med inspiration från boken. Det första jag gjorde var en form av rabattdekoration som ser ut som en blomma. Sedan blev det en liten ljusstake, kanske främst lämplig för att elda stumpar i då den inte blev alltför hög. Det går naturligtvis att sätta i längre ljus också om man så vill. Jag tycker nog dock att det ser finare ut med kortare stumpar.

Plåtslöjd

Det fina med plåtslöjd är att man mer eller mindre klarar sig med det man egentligen har ansett vara skräp. Konservburkar, tomma kakburkar, kapsyler, ja alla former av metall som annars skulle hamnat i återvinningen. Tekniken är inte heller så svår så länge man inte ska löda någonting, då kan det kanske bli lite svårare. Men man klara sig långt med att kunna borra och sätta ihop bitarna med nit. Antingen med popnit, eller som det även kallas blindnit eller hederlig gammal nit som man knackar med hammare. Möjligen kan man komplettera men färdigköpta ljushållare om man vill, vilket jag gjorde till ljusstaken.

De verktyg jag använt är tång, plåtsaxar, en gammal vanlig sax, borrmaskin och hammare. Jag använda mig även en liten fil och sandpapper för att bearbeta kanterna lite så man inte skär sig. Det blev några andra grejer också, men de har inte fastnat på bild än.

Plåtslöjd

Plåtslöjd

Advertisement
This entry was posted in Plåtslöjd, Slöjd and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s